Mitä on levon jooga? Mitä on restoratiivinen jooga?

Levon jooga tarkoittaa samaa joogan suuntausta kuin restoratiivinen jooga eli levon jooga = restoratiivinen jooga*. Opettamani restoratiivisen joogan suuntaus pohjaa Judith Hanson Lasaterin jatkokehitystyöhön B.K.S. Iyengarin joogaperinteestä.

Levon jooga on rentoutumisharjoitus sekä tietoista lepoa ja palautumista.

Levon joogan harjoituksessa keho tuetaan mukavaan asentoon apuvälineiden  kuten vilttien, joogatiilien ja putkityynyjen avulla, mikä edesauttaa ja nopeuttaa kehon fysiologista rentoutusreaktiota.

Levon joogan tavoitteena on kehon palautuminen sen luonnolliseen tasapainoon, homeostaasiin. Tasapainoon liittyy niin fyysinen, energeettinen (mm. hengitys) kuin emotionaalinen ja henkinenkin taso.

Restoratiivisen joogan asanat eli kehon asennot ovat suunniteltu joko niin, että ne tukevat joko kokonaisvaltaisesti rentoutumista tai kohdistuvat tiettyyn osaan kehossa kuten esimerkiksi niska-hartiaseutuun tai rintarankaan ja keuhkoihin. Kaikki restoratiivisen joogan asanat edesauttavat palautumista ja harjoituksella onkin rentoutumisen myötä myönteinen vaikutus terveyteen.

Säännöllisellä harjoittelulla voidaan ennaltaehkäistä etenkin pitkittynyttä stressiä ja uupumusta sekä rauhoittaa yöunta tai ahdistusoireita. Harjoituksen myötä myös  läsnäolotaidot kehittyvät ja itsemyötätunto sekä -tuntemus kasvavat.

Levon jooga on tietoista palautumista ja vastapainoa kaikelle suorittavalle tekemiselle. Harjoitus voi antaa kaivatun tauon silloin kun elämässä on paljon meneillään; olo on stressaantunut tai väsynyt. Moni voi myös hyötyä restoratiivisen joogan harjoituksesta etenkin erilaisten elämänmuutosten (läheisen sairaus tai kuolema, työ- tai asuinpaikan vaihdos, naimisiinmeno, avioero, isommat juhlapyhät ja lomat) aikana; kynnyksellä tai jälkeen.

*Käytän termejä restoratiivinen jooga ja levon jooga synonyymeina toisilleen. Koen yksinkertaisesti, että levon jooga terminä kuvaa harjoitusta hyvin, eikä termi ole siis millään lailla omistuksessani tms.